Fogelholm myöntää vihdoin: Maaeläinrasva ei olekaan vaarallista
Päivitetty 24.6.2015
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm myöntää
nyt, että voilla ja muulla tyydytetyllä maaläinrasvalla pelottelu on
vanhentunutta 1970-lukulaista ajattelua. Hänellä kesti viisi vuotta
sulatella jo vuonna 2009 julkaistua meta-analyysia, joka osoitti
kiistatta, ettei voi ja muu maitorasva tuki valtimoita. "Mä alan uskoa,
että tämä on totta.[...] Kovat rasvat eivät ole valtimotautien
itsenäisiä riskitekijöitä[...] Me ollaan ymmärretty asiat pikkasen
väärin"", Fogelholm muotoilee nyt (marraskuussa 2014). Maailmassa on
ollut käynnissä viisi vuosikymmentä kontrolloimaton ihmiskoe (=
vähärasvaisen ruokavalion suosittelu), jonka tulokset ovat
osoittautuneet katastrofiksi.
Amerikkalaiset tutkijat antoivat jo vuonna 2006 tyrmäysiskun vähärasvaiselle ruokavaliolle (Prentice ym. 2006). "Tulos oli murskaava", kommentoi Harvardin yliopiston ravitsemuslääketieteen professori Walter Willet Science-lehdessä. "Tilanne on hyvin vakava" hän totesi tarkoittaen dogmia vähärasvaisen ruokavalion terveellisyydestä.
Lisää kylmää vettä ravitsemustieteilijöiden niskaan tuli vuonna 2010,
jolloin Siri-Tarino ym. julkaisivat lähes 350 000 ihmisen
seurantatutkimuksen (linkki alla). Siinä "kova" maaeläinrasva ei
korreloinut sydäntauteihin. Julkaisu raivostutti Suomessa professori Matti Uusituvan, Ursula Schwabin
ja muut kuopiolaiset ravitsemustutkijat. He uhosivat lähettävänsä
lehteen vastineen, joka kumoaisi meta-analyysin johtopäätökset.
Vastinetta ei ole näkynyt.
Pohjoismaiden johtava ravitsemustieteen professori tanskalainen Arne Astrup teki vuoden 2014 lopulla täydellisen takinkäännöksen ja laati pääkirjoituksen samaan ravitsemuslääketieteen lehteen American Journal of Clinical Nutrition.
Siinä hän antaa "synninpäästön" voille, maidolle, juustolle ja muille
meijerituotteille: Niiden haitallisuudesta valtimoille ei ole mitään
tieteellistä näyttöä, päätteli Astrup. Hänen mielestään maitorasva muuttui vihollisesta ystäväksi.
Helsingin yliopiston farmakologian professori (emeritus) Heikki Karppanen nosti kissan pöydälle julistamalla 7.11.2014 Karjalainen-lehdessä,
ettei ns. kovilla rasvoilla ole yhteyttä valtimotauteihin. Samalla hän
osoitti Pohjois-Karjala-projektin tulosten tulkinnat virheellisiksi.
Kuopiolaiset Itä-Suomen yliopiston edustajat dosentti Juha Mustonen,
tohtori Laura Kolehmainen, professori Tiina Laatikainen,
apulaisprofessori Ursula Schwab ja THL:n tutkimusprofessori Veikko
Salomaa hyökkäsivät Savon Sanomissa
Karppasta vastaan väittäen, että Karppanen on väärässä ja että "sadat
tutkimukset" osoittavat kiistatta maaeläinrasvojen vaarallisuuden. Myös professori Matti Uusitupa puolustaa rasvaoppejaan Savon Sanomissa. Kuopiolaisten mainitsemia tutkimuksia ei kuitenkaan löydy mistään, sen Fogelholm myönsi TV:ssä jo muutama vuosi sitten. Pekka Puskan rasvaopit joutavat romukoppaan. Nolo juttu!
Amerikan lääkärilehti JAMA myöntää
kesäkuun 2015 numerossaan, että tyydyteyt maaeläinrasvat on nyt
päästetty pannasta (Mozzaffarian ja Ludwig 2015). Tätä harhaoppia
ehdittiin levittää kautta maailman lähes 40 vuotta, mutta nyt se on
loppu!
Samalla kaatuu virheellinen teoria kolesterolin vaarallisuudesta.
Toivottavasti suomalaiset lopettavat turhien kolesterolilääkkeiden
syömisen, kuten ehdotin DI Leino Utriaisen kanssa vuonna 2011
julkaisemassamme kirjassa Suuri kolesterolihuijaus.
Fogelholmin takinkäännös on
katsottavissa videoidussa esitelmässä, jonka hän piti Skepsis ry:n
tilaisuudesta keskiviikkona 5.11.2014, Tieteiden talon pääsalissa
(Kirkkokatu 6, Helsinki), klo 18:00.
Tässä lyhyt leike, kesto noin 1 minuutti:
Fogelholm myöntää virheet kovan rasvan suhteen
Koko luento on tässä linkissä, kesto 1:19 tuntia.
Nyt puuttuu enää, että Fogelholm myöntää olleensa väärässä myös vastustaessaan vhh-ruokavaliota,
D-vitamiinin ja muiden ravintolisien käyttöä. Sekin aika koittaa ennen
pitkää (toivottavasti ennen MF:n eläköitymistä). Hän on ollut väärässä
myös C-vitamiini- ja munuaiskivi -asiassa.
Prentice RL, Caan B, Rowan T. Chlebowski RT et al. Low-Fat Dietary
Pattern and Risk of Invasive Breast Cancer The Women's Health
Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial JAMA
2006;295, 6, February 8. Free Full Text
Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of
prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat
with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition.
2010 Mar;91(3):535-46. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725. Epub 2010 Jan 13. Free Full Text pdf
Mozaffarian D, Ludwig DS. The 2015 US Dietary Guidelines: Lifting the Ban on Total Dietary Fat. JAMA. 2015;313(24):2421 doi:10.1001/jama.2015.5941
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti