Turpa (Leuciscus cephalus) on eurooppalainen sisävesien särkikala. Suomessa se esiintyy vain etelä- ja lounaisrannikon murtovesissä sekä niihin laskevissa joissa.
Moni on Etelä-Suomessa nähnyt komean kalan
polskahtavan pinnassa ja todennut salamannopean hopeisen välähdyksen.
Oliko se lohi? Luultavasti kuitenkin särkikala - turpa.
Näin tunnistat
Ei ole vaikea keksiä, mistä turpa on saanut nimensä. Sen tyypillisin piirre on leveä tasainen otsa. Suu on suuri. Särkikalojen tapaan kyljet ovat hopeiset. Turvan suomut ovat suhteellisen suuret.
Lähinnä turvan voi sekoittaa säyneeseen, mutta edellisten tuntomerkkien lisäksi yksi asia varmistaa lajin: sen oranssinhohtoinen peräevä on pyöreäpäinen, kupera, kun taas säyneellä siinä on lovi. Myös muiden turpaa muistuttavien lajien, kuten särjen, sorvan ja seipin, peräevät ovat muodoltaan koveria.
Tanakkamuotoinen turpa kasvaa komeisiin mittoihin. Ennätyskalamme painoi 3,3 kiloa ja saatiin virvelillä Kymijoesta. Vaikka turpa ei ole nopeakasvuinen, se on pitkäikäinen. Elinvuosia voi kertyä yli 20.
Täällä esiintyy
Turpa elää meillä pohjoisilla äärirajoillaan. Lämpimiä, savisameita vesiä suosivana virtakalana se on valloittanut eteläisen Suomen rannikkojoet ja niiden suualueet meren puolella. Pohjoisin esiintymisalue löytyy Kokemäenjoelta. Parhaiten turvan löytää vuolaista virroista, koskien alta ja niskoilta, joiden rantatörmien alla ne vaanivat saalistaan.
Suuhun kelpaa mikä vain vastaan tuleva eväs: vesikasvit, vesihyönteiset ja niiden toukat, madot, simpukat, kotilot, kalanpoikaset, sammakot, ravut, jopa myyrät ja hiiret. Kun turpa iskee saaliiseen, se tekee komean pyörähdyksen pinnassa.
Kutu osuu touko-kesäkuuhun virtapaikkojen sora- ja kasvipohjilla. Voimakasrakenteisena virtakalana turpa vinguttaa siimaa komeasti. Sitä voi pyytää koko sulan veden ajan. Ongessa paras syötti on maissi, mutta kyllä sitä pyydetään lisäksi ainakin madolla, juustolla, taikinalla, leivällä, pullalla ja katkaravullakin. Myös törön kaltaiset pikkukalat toimivat syöttinä. Turpaa tavoittelevat myös virvelin ja vavan kanssa kulkevat kalastajat.
Näin lautaselle
Englantilainen
Izaak Walton puolusti vuonna 1653 yhdessä maailman ensimmäisistä
urheilukalastuskirjoista tämän kalan makua ja antoi siitä oman
reseptinsä:irjoittaja on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran (SKES) puheenjohtaja.
JUKKA HALONEN
lähde:wikipedia,ahven.net,iltalehti.fi,skes.fi,luontoportti.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti