Kilohaili (Sprattus sprattus) on hyvin paljon silakkaa ja hieman muikkua muistuttava sillien heimon kalalaji.
Se on hieman silakkaa pienempi (12–15 cm) ja viihtyy suolaisemmissa ja
lämpimämmissä vesissä kuin silakka. Kaikkein vähäsuolaisimmista Itämeren osista, kuten jokisuista ja Perämeren pohjukasta, kilohailiparvia ei tavata. Toisaalta levinneisyys ulottuu etelässä Välimereen ja Mustaanmereen asti.
Säilyke- ja maustekalana käytetty kilohaili sopii myös halsteriin.
Mikä: "Hailii happamii,
Kymen mamman tappamii", Ainakin vanhempi väki muistaa tämän hitin, joka
kertoo silakan pienemmästä serkusta, kilohailista.
Tavallinen
ruoanlaittaja erottaa kilohailin silakasta lähinnä kalakaupan
tiskillä - ja sielläkin ne saattavat olla sekaisin. Kilohaili on Kymen
maakuntakala ja kuuluu sillikalojen heimoon. Silakan ja kilohailin
lisäksi Suomen vesiltä on tavattu satunnaisesti pilkkusilliä,
täpläsilliä ja sardellia.
Näin tunnistat: Sana kilohaili
tarkoitti vanhassa suomessa pientä kalaa. Viroksi kilohaili on kilu ja
venäjäksi ja puolaksi kilka. Ruotsinkieliset nimet vassbuk (terävävatsa)
ja skarpsill (teräväsilli) antavat viitettä kalan tunnusmerkeistä.
Kilohailin
erottaa parhaiten silakasta vetämällä sormella pitkin vatsaa. Kalan
takasuomut muodostavat terävän vatsaharjanteen, joka silakalta puuttuu.
Toinen suhteellisen helppo tunnumerkki on, että kilohaililla selkä ja
vatsaevät ovat samalla tasolla, kun taas silakalla vatsaevä on selvästi
selkäevän takana. Kilohaili jää myös serkkuaan pienemmäksi, tavallisesti
alle 15-senttiseksi. Kilohaili kutee ulapalla pinnassa veden ollessa
6-12-astetta. Jotta mäti kelluisi, siihen vaaditaan yli kuuden promille
suolapitoisuus. Näin laji kutee enimmäkseen Suomen aluevesirajojen
eteläpuolella. Suurin 2000-luvun kilohaili on 15,6 senttiä pitkä ja se
troolattiin Porin pohjanlahdesta.
Täällä esiintyy:
Kilohaili viihtyy suolaisissa vesissä ja Itämerenaltaan lisäksi sen
levinneisyys yltää Atlantin itärannikolta Välimerelle ja
Mustallemerelle. Meillä kilohaili viihtyy kuitenkin huonosti
Merenkurkussa ja Perämerellä. Kala viettää koko ikänsä ulappaveillä
suurissa parvissa. Lämpimän veden aikaan kilohailit elävät lähellä
pintaa, talvella ne painuvat jopa sadan metrin syvyyteen.
Kilohailin
pääravintoa on eläinplankton - erityisesti hankajälkaäyriäiset ja
vesikirput. Silakka kilpailee hilin kanssa samasta ravinnosta.
Tavallisesti toinen näistä lajeista on selvästi niskan päällä.
Kilohailisaaliistamme suurin osa pyydetään troolaamalla. Verkkoja käytettäessä silmäkoon tulee olla 12-13 milliä.
Näin lautaselle:
Kymenlaakson maakuntakala kilohaili on hyvä, silakkaa rasvaisempi kala,
jota käytetään niin säilyke- kuin maustekalana, mutta tuoreena se
kuuluu myös halsteriin. Yksinkertaisuus on sen valmistamisessa valttia.
Tässä Kotkan Maretariumin toimitusjohtajan Sari Saukkosen Kilohailit
halstrattuna:
Huuhtele
ja kuivaa peratut kilohailit. Lisää suolaa ja anna olla kylmässä pari
tuntia. Voitele halsteri ruokaöljyllä ja lado kilohailit halsteriin
limittäin. Paista kuumalla hiilloksella noin kolme minuuttia molemmin
puolin. Tämä on aitoa kymenlaaksolaista perusruokaa. Tarjoile heti!
Kirjoittaja on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran (SKES) puheenjohtaja.
lähde:wikipedia,ahven.net,iltalehti.fi,skes.fi,luontoportti.fi,reseptivihko.net,lapinkalatalouskeskus.net
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti